صفحات

۱۳۹۰ مرداد ۷, جمعه

سد گتوند علیا بلندترین سد خاکی کشور

آبگیری سد گتوند علیا بلندترین سد خاکی کشور با حضور رئیس جمهور و با رمز یا مهدی (عج )آغاز شد .


به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت به نقل از واحد مرکزی خبر، این سد آخرین حلقه از مجموعه سدهای ساخته شده بر روی
رودخانه کارون است و از شاهکارهـای مهندسی کشور به شمار می‌رود .

عمیق‌ ترین دیوار آب‌ بند در میان سدهای خاکی جهان ، بلندترین سد خاکی کشور با ظرفیت ذخیره سازی 4 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب آب ، بزرگترین مخزن آبی کشور پس از کرخه ، تولید بیشترین میزان انرژی برق آبی در میان نیروگاه‌های برق آبی کشور ، دارای سیستم منحصر به فرد آب‌بندی ترکیبی دیوار آب بند و پرده آب بند ، نقش تعیین‌کننده در افزایش قدرت مانور سدها و نیروگاه‌ های بالادست از ویژگی های این سد می باشد که به دست متخصصان داخلی ساخته شده است .

این سد با 27 کیلومتر تونل همچنین بزرگترین تونل‌های آب‌ بـر نیروگاه‌های آبی در کشور را بـه لحاظ طول و سطح مقطع دارد .

ساخت این سد از سال 1376 آغاز شد و روند ساخت آن در دهه 1380 شتاب گرفت . بـا بهره برداری از سد گتوند علیا علاوه بر تضمین آب دشت خوزستان و پایداری شبکه برق کشور ، آب آشامیدنی شهرهای گتوند ، شوشتر ، ملاثانی ، اهواز و آب کشاورزی 200 هزار هکتار زمین زراعی و باغی تامین می شود .

طرح سد و نیروگاه آبی گتوند علیا در فاصله 380 کیلومتری از مصب رودخانه کارون ، در 10 کیلومتری شمال شرقی شهرستان گتوند و 25 کیلومتری شمال شهرستان شوشتر ساخته شده است .

بـرای ساخت این سد با ارتفاع از پی 180 متر و طـول تـاج 760 متـر بیش از هزار و 500 میلیارد تومـان سرمایه گذاری شده است .

طول دریاچه این سد 90 کیلومتر و مساحت آن 96 هزار و 500 متر مربع است و 244 متر بـالاتر از سطح دریا قرار دراد .

تولید انرژی برق‌آبی به میزان 4 هزار و 500 گیگاوات ساعت در سال، کنترل سیلاب‌های فصلی رودخانه کارون و آب ‌هـای خروجی از سد‌هـای بـالا دست ، تنظیم آب کشاورزی پایین‌ دست و ایجاد جاذبه‌های گردشگری از اهداف ساخت این سد است .

آبگیری این سد در 4 مرحله اجرا می شود .

در مرحله اول به مدت سه ماه ، سد ، حداکثر تا تراز 140 آبگیری می شود ؛ در این تراز 280 میلیون متر مکعب آب ذخیره می شود.

در این مرحله قرار است ضمن کنترل تمام موارد فنی طرح با استفاده از بهترین و کامل ترین تجهیزات روز دنیا ، کیفیت آب تمام نقاط مخزن سد و اعماق آن کنترل و آزمایش شود .

مرحله دوم تا تراز 160 و مرحله سوم نیز تا تراز 185 آبگیری خواهد شد ، تراز نرمال سد نیز 230 است که تا سال آینده آبگیری می شود .

ساحل سازی برای این سد به طول 300 کیلومتر از دیگر ویژگی های این طرح ملی است که به توسعه صنعت گردشگری در استان خوزستان کمک شایان توجهی خواهد کرد .

طرح سد و نیروگاه گتوند علیا به‌طور مستقیم و غیرمستقیم برای بیش از 10 هزار نفر شغل ایجاد کرده است .

در سد گتوندعلیا حدود80 میلیون متر مکعب عملیات خاکی انجام شده که بیش از 32 میلیون متر مکعب آن خاکریزی بدنه سد بوده است .

در مجموع اشتغال‌زایی ، ایجاد جاذبه‌های گردشگری ، افزایش ظرفیت برق‌آبی کشور ، رشد صنعت و تکنولوژی برق‌آبی ، افزایش قدرت عمل و ارتقای مشاوران و پیمانکاران داخلی ، فعال نمودن کارخانه های سازنده تجهیزات انرژی ، ارتقای جایگاه بین‌المللی کشور با توجه به ارتقای صنعت آب و برق کشور ، محرومیت‌زدایی غیرمستقیم از طریق رشد منابع برق کشور ، ایجاد منبع بزرگ آبی جهت استفاده و بهره‌برداری‌های مختلف از قبیل شرب ، آبیاری زمین‌های کشاورزی،گسترش صنعت ماهیگیری و ایمن نمودن زمین‌های پایین‌دست در مقابل سیلاب‌های مخرب رودخانه کارون از مهمترین مزایا و آثار اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی سد گتوند علیا است .
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Donbaleh
  • Technorati
  • Balatarin
  • twitthis

0 نظرات:

ارسال یک نظر

 
ساخت سال 1388 مهندسی عمران - سازه شرقی.قدرت گرفته با بلاگر تبدیل شده به سیستم بلاگر توسط Deluxe Templates. طراحی شده بوسیله Masterplan. . بهینه شده برای سیستم فارسی مجتبی ستوده